ZİLHİCCE AYI

Bilindiği gibi Kurban Bayramı Zilhicce ayındadır. O halde bu ay kameri aylar içinde mübarek aylardan biridir. İbn Abbas Hazretleri bu ay ile ilgili olarak bize Peygamber Efendimiz’den şu hadisi nakletmektedir: Peygamberimiz:
“Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan ibâdetler, diğer aylarda yapılan iyi amellerden, Allah nezdinde daha sevgilidir.” buyurunca orada bulunanlar “Yâ Resulellâh, Allah yolundaki cihad da Zilhicce’de yapılan ibâdetten daha sevgili değil mıdır?” dediler. Peygamberimiz: “Evet o da sevgilidir. Yalnız malını, canını tehlikeye koyarak cihada çıkıp da dönmeyen (şehid olan) kimsenin cihadı bundan sevgilidir” buyurdu (Riyâzü’s-Sâlihin, II, 507 vd. Buhâri rivayeti).

Hac ibâdetinin de bugünlere rastladığını düşünürsek Zilhicce’nin ilk on gününde ibâdetin, hayır ve hasenatın neden bu derece makbul ve faziletli olduğunu daha kolay anlayabiliriz. Evet, bugünler günümüzde artık milyonlara ulaşan Huccâc’ın “Allahü Ekber Allahü Ekber!” diyerek tekbir ve telbiye getirdiği, arefe günü Arafat’ta vakfeye durduğu, bayram günü Mina’da kurban kestiği, Kabe’de tavaf yaptığı, cemreleri taşladığı çok mübarek günlerdir.

Keza, Zilhicce ayında arefe günü sabah namazından başlayıp, dördüncü bayram günü ikindi namazına kadar devam etmek üzere yirmi üç vakit farz namazının sonunda teşrik tekbirlerini söylemek gerekir. Teşrik tekbiri şöyle ifade olunur: “Allahü Ekber Allahü Ekber La ilahe illallahü vellahü Ekber Allahü Ekber velillahi’l-Hamd. “

Görüldüğü gibi Zilhicce ayının ilk on üçünde Hac günleri vardır, Kurban Bayramı günleri vardır, teşrik tekbirleri günleri (Eyyam-ı teşrik) vardır. Bilmek gerekir ki; bu günlerde ibâdetin, duanın, iyiliğin, hayır-hasenâtın sevabı pek fazladır. Bugünlerde, dinî konularda daha hassas davranmak, nefs muhasebesi yapmak, tevbe etmek, kul olarak hata ve eksikleri gözden geçirmekle bu mübarek günler değerlendirilmiş olur.

Lütfen Paylaşın!
0Shares